news

انواع بافت پارچه

پارچه ها با توجه به روش های متفاوت بافت همچنین الیاف های طبیعی و مصنوعی به کار رفته در تولید آنها ویژگی و اسامی مختلفی دارند که بعضی از آن ها پر کاربرد و محبوب اما برخی دیگر فقط در موارد خاص مورد استفاده قرار می گیرند. در این مقاله قصد داریم به بررسی نوع بافت پارچه ها و ویژگی هر کدام بپردازیم. همراه ما باشید.

انواع بافت پارچه

آنچه در این مطلب می خوانیم

بافت مخمل

مخمل یکی از انواع بافت پارچه است که در ظاهرش دارای پرز و کرک می باشد. از همین جهت دارای لطافت خاصی است به علت ضخامت بالایی که دارد معمولا در تولید لباس هایی به کار می رود که برای فصول سرد سال مناسب می باشند. به دلیل بافته شدن نخ ها به شکلی جهت دار باعث تشکیل خاب در ظاهر پارچه مخمل می شود که ظاهری لوکس را به این پارچه می دهد. در گذشته مخمل فقط از الیاف ابریشم بافته می شد و دارای قیمت بسیار بالایی بود که فقط افراد سطح بالای جامه توایی تهیه آن را داشتند.

اما امروزه از ترکیب لیف های مصنوعی نیز در ساخت آن استفاده می شود که قیمتش را بسیار کاهش می دهد. مخمل پارچه ای پرکاربرد در صنعت نساجی می باشد. این پارچه حالت کشسانی ندارد مگر هنگامی که در زمان بافت آن از نخ های کشی استفاده شود.

پارچه های مخمل در انواع ساده و طرح دار تولید می شود که می توان از ویژگی های بارز این پارچه به موارد زیر اشاره کرد:

گرمایش
نرمی و لطافت
دوام و مقاومت بالا
حساسیت پارچه مخمل به فشار و لمس
نگهداری آسانی ندارد و در هنگام شست و شو باید به آن توجه کرد.
در برابر چروک شدن مقاومت بالایی دارد.
اگر از الیاف طبیعی تهیه شده باشد بسیار آسیب پذیر است.

 

تریکو یا پارچه حلقوی

پارچه تریکو را می توان از پرطرفدار ترین پارچه های صنعت نساجی دانست که داری لطافت و نرمی خاصی است. تریکو در دسته بافت های گرد بافت قرار دارد که آن را کش بافت نیز می نامند همچنین دارای دوام و استحکام نسبتا خوبی می باشد. این مدل از پارچه بافی، در ضخامت و مدل های متنوعی تولید می شد که سبب چهار فصل بودن پوشاک تریکو می شود. ظاهر پارچه تریکو به گونه ای است که یک روی آن بسیار نرم و لطیف روی دیگر آن از کمی زبری برخوردار است.

بافت تریکو را می توان از انواع بافت پارچه معرفی کرد که توسط انواع الیاف طبیعی و مصنوعی ایجاد کرد. تریکو ها در برابر چروک، مقاوت خوبی نشان می دهند و همچنین از سبکی و لختی خاصی برخوردار می باشند.

این مدل از انواع بافت پارچه دارای ویژگی های زیر است:

عبور راحت جریان هوا که باعث می شود پارچه ی مناسبی برای فصل گرم باشد.
خاصیت کشسانی
جذب آب بالا
نگهداری راحت

پارچه مخمل کبریتی

این پارچه دارای شکل های راه راه برجسته در سطح پارچه می باشد.
برای تولید پارچه های مخمل کبریتی می توان از الیاف پنبه، پلی استر و یا پشم استفاده کرد.
این پارچه به دلیل شکل ظاهری که دارند، در هنگام رنگرزی به صورت یکنواخت رنگ
نمی پذیرد ، به همین دلیل زیبایی خاص و متفاوتی به این پارچه اعطا می کند.
این پارچه از چروک پذیری کمی برخوردار است و در دسته پارچه های محکم قرار می گیرد که قابلیت کشسانی بسیار پایینی دارد و به علت ضخامت موجود در بافت مخمل کبریتی عایق مناسبی برای حفظ گرما  است به همین علت، این پارچه  اغلبا در فصول سرد سال مورد استفاده قرار می گیرد.

 

پارچه حریر

اکثر افراد با شنیدن نام پارچه حریر به عنوان یکی از انواع بافت پارچه، به یاد مهمانی ها، ظرافت و زیبایی می افتند. حریر پارچه ای دو رو است که با الیاف طبیعی و مصنوعی تولید می شود. این پاره ظاهری ساده و براق دارد که به شکلی لخت و افتاده قرار می گیرد. پارچه ی حریر نیاز به مراقبت زیادی دارد خصوصا اگر با الیاف طبیعی تهیه شده باشد. پارچه ی حریر جریان هوا را به راحتی از خود عبور می دهد و به همین دلیل پارچه خنکی بوده و برای فصل تابستان مناسب است.

اما بیشترین کاربرد این پارچه در لباس های مجلسی زنانه است. حریر معمولا با ضخامت کمی بافته می شود به همین دلیل پارچه ای بدن نما است که احتیاج به آستر زیری دارد. از ویژگی های دیگر حریر می توان به مقاومت بالا ی آن در مقابل چروک شدن اشاره کرد.

نواع پارچه

 

پارچه تافته

پارچه تافته که از ساده ترین انواع بافت پارچه می باشد، پارچه ای که در هنگام لمس حس نرمی را منتقل می کند که می توان با الیاف های طبیعی و مصنوعی تولید شود. همچنین پارچه تافته که وزن سبکی دارد دارای ظاهری موجدار است. پارچه تافته به عنوان پارچه ای لوکس در صنعت نساجی شناخته می شود و در لباس های کژوال روزمره کاربردی ندارد و بیشتر در لباس های مجلسی گران قیمت و نفیس استفاده می شود.

این پارچه دارای ویژگی های زیر می باشد:
– جریان پذیری راحت هوا
-خاصیت کشسانی پایین
– عایق مناسبی برای گرما نیست
-نگهداری از لباس های بافته شده به شکل تافته مراقبت مختص خود را می خواهد.
– به راحتی چروک نمی شود.

 

پارچه ساتن

پارچه های ساتنی نوعی از بافت پارچه می باشند که روش های مختلفی برای تولید و بافت پارچه ساتنی وجود دارد. اما اصلی ترین روش بافت آن به گونه ای است که چهار پود روی یک تار قرار می گیرند. این پارچه از زمان های گذشته رایج است و کاربرد فراوانی دارد در گذشته به علت قیمت بالای خود، پارچه ای محبوب برای قشر ثروت مند جامعه محسوب می شد. پارچه های ساتنی اغلب دارای یک روی بسیار براق، لطیف و درخشان و در طرف دیگر مات و کدر است.

از ویژگی های اصلی این پارچه که اکثرا با این ویژگی شناسایی می شود می توان به لیز و سر بودن آن اشاره کرد. پارچه های ساتن اغلب برای لباس های مجلسی دوخته می شود و علاوه بر آن در لوازم منزل نیز کاربرد دارد. این پارچه ها با نرمی و لطافت خوب و وزن کم  از محبوب ترین پارچه ها برای مجالس محسوب می شود. پارچه های ساتنی که با الیافت ابریشم تولید شوند به مراتب از قیمت بالاتری نسبت به پارچه های ساتنی با الیاف پلی استر برخوردارند.

همچنین استفاده از پارچه های ساتنی در بازار شال و روسری ایران بسیار رایج می باشد. نگهداری از پارچه ساتن راحت نیست و در هنگام برخورد با اجسام نوک تیز نخ کش شده و آسیب می بیند.

 

 

پارچه توری

پارچه توری از انواع بافت پارچه می باشد. این پارچه دارای اشکال متفاوتی است که بسته به نوع و شکل تور، ممکن است  تولید پیچیده و یا آسانی داشته باشد. پارچه های توری از طریق انواع روش ها تولید می شوند، از این پارچه ها اغلب برای تزئین قسمتی از لباس استفاده می شود. پارچه های توری از الیاف طبیعی و مصنوعی تولید می شوند اما بهترین های آن ها، پارچه هایی هستند که از الیاف ابریشم تهیه شده باشد. ارزش این پارچه ها با توجه به ظرافت، طرح و الیاف آن ها سنجیده می شود.

پارچه های توری بیشترین کاربرد را در لباس های زنانه دارند اما گذشته برای تزئین لوازم منزل طرفداران زیادی  داشت. در گذشته استفاده از پارچه های توری بسیار رایج و محبوب بود اما با گسترش مد و فشن، رفته رفته استفاده از این پارچه در صنعت پوشاک کمرنگ شد گرچه در حال حاضر نیز از آن ها در لباس های شب و مجالس رسمی استفاده می شود و در استایل های روزمره زیاد طرفداری ندارد. پارچه های توری معمولا از قیمت بالای برخوردارند به ویژه اگر روش تولید آن ها به شکل دستی باشد.

امروزه میتوان بزرگترین تولید کننده و صادر کننده انواع بافت پارچه های توری را کشور چین دانست که در زمینه نساجی بسیار پیشرفته است.

 

واع پ

پارچه فوتر

حتما در هنگام خرید کت و پالتوهای زمستانی واژه فوتر به گوشتان خورده است. فوتر از انواع بافت پارچه محبوب فصل سرما می باشد. پارچه فوتر ضخامت بالایی داشته و بسیار گرم است به همین علت عایق خوبی برای سرما است. پارچه های فوترمرغوب از الیاف طبیعی پشم حیوانات تهیه می شود البته امکان دارد مقداری الیاف مصنوعی در تهیه آن به کار گرفته شود که با این حال پارچه های سبکی هستند و وزن کمی دارد. پارچه های فوتر با الیاف کاملا طبیعی قیمت بالایی داشته  و در دسته ی پارچه های مرغوب و لوکس قرار می گیرد.

شکل ظاهری یکی از انواع بافت پارچه به نام فوتر کدر و مات است. اگر فوتری ظاهر براق و درخشان  داشته باشد مطمئنا برای تهیه آن از الیاف مصنوعی زیادی استفاده شده است. رایج ترین رنگ های استفاده شده در پارچه فوتر ذغالی-سبز تیره-قهوه ای و خاکستری است. پوشاک دوخته شده با پارچه فوتر نگهداری سختی ندارد اما برای طول عمر بیشتر بهتر است به خشک شویی مراجع کنید و یا با آب ملایم و سرد شست و شو دهید.

ارچه

 

پارچه جودون

پارچه های جودون توسط ماشین های گرد بافت تشکیل می شود که برای تهیه این پارچه می توان از الیاف های طبیعی و هم مصنوعی استفاده کرد. پارچه ی جودون در دسته ی پارچه های ضخیم قرار می گیرد که بدن نما نیستند. ایران از تولید کنندگان بزرگ این پارچه می باشد. قیمت پارچه ی جودون بستگی به الیاف به کار رفته در آن دارد اما هر چه مقدار الیاف پنیه به کار رفته در آن بیشتر باشد قیمت بالاتری نیز دارد و مرغوب تر به حساب می آید.انواع پارچه

این پارچه با تنوع رنگی بسیار بالا در بازار موجود است به همین علت بیشتر تیشرت های یقه دار سه دکمه مردانه را با این پارچه دوخته می شود. به پارچه های جودون پارچه دودن دون یا سوزنی نیز می گویند. این پارچه به راحتی چروک نمی شود و جریان هوای متوسط را از خود عبور می دهد.

 

پارچه ژاکارد

پارچه های ژاکارد به دلیل بافت متفاوتی که دارند این نام را به خود اختصاص داده اند. و برای تولید آن ها ماشین هایی مخصوص به بافت ژاکارد وجود دارد. در واقع ظاهر پارچه های ژاکارد دارای طرح های برجسته و رنگ های متفاوتی است که این طرح ها و رنگ ها روی آن چاک و یا بعدا قرار نمیگیرد بلکه همزمان در هنگام تولید پارچه بافته می شود. حتی امکان دارد دو طرف پارچه با رنگ های متفاوتی بافته شده باشد. این پارچه با الیاف های مختلف تولید و بافته می شود.

اما اصلی ترین ویژگی این پارچه مقاومت و دوام بسیار بالای آن می باشد. نگهداری پارچه ژاکارد سختی ندارد، آب را جذب نمی کند و لکه ها به راحتی پاک می شود به همین علت از این پارچه در لوازم منزل مثل روکش مبل بسیار کاربرد دارد. ژاکارد کاملا در برابر چروک شدن مقاوم است.

 

 

 

پارچه شانل

نام دیگر پاره شانل فاستونی است. این پارچه سابقه قدیمی در صنعت نساجی دارد. پارچه شانل از انواع بافت پارچه در دسته پارچه‌های ضخیم قرار می گرد که به دو صورت طرح دار یا ساده تولید می شود.طرح های این پارچه به صورت خط های افقی و عمودی می باشد. در سطح پارچه شانل پرز های ظریف و نازکی وجود دارد. این پارچه می تواند از الیاف طبیعی و یا مصنوعی تشکیل شود. از ویژگی های این پارچه میتوان به مقاومت بالای آن و لطافت این پارچه در هنگام لمس آن اشاره کرد.

پارچه شانل بخاطر نوع بافتش قابل استفاده به صورت پشت و رو می باشد. گاهی امکان دارد به دلیل پرزهای ظریف روی سطح این پارچه پوست را دچار خارش یا حساسیت کند.

 

انواع پارچ

پارچه جناغی

پارچه جناغی به دلیل بافت خاصی که دارد پود و تارهای پارچه به شکل واضحی مشخص است و باعث می شود روی پارچه طرح های افقی ، عمودی و اریب تشکیل شود. این پارچه بسیار محکم و مقاوم است و در مقابل چروک مقاومت بالایی دارد. بافت شلوار جین به صورت جناغی است. این پارچه به دلیل ضخامتی که دارد مناسب فصل پاییز و زمستان می باشد. پارچه های جناغی دارای قیمت بسیار مناسبی هستند. از ویژگی های دیگر این پارچه می توان به وزن سبک آن اشاره کرد. جناغی بافت محبوب برای لباس های جین و کت های مردانه است.

ه

 

پارچه کرپ

پارچه کرپ یکی از انواع بافت پارچه می باشد و به پارچه هایی گفته می شود که در ظاهرشان دارای چین های جزئی و طرح های دانه ای می باشد. پارچه با بافت کرپ را می توان با الیاف های مختلف مانند ابریشم ، ریون، استات یا الیاف های مصنوعی تولید کرد. کرپ اکثرا ظاهر براقی ندارد و در مقابل چروک شدن بسیار مقاوم است. از ویژگی های اصلی این پارچه این است که خیلی قشنگ روی بدن می نشیند به همین دلیل طرفداران زیادی در لباس های زنانه دارد. ضخامت پارچه ی کرپ با توجه به الیاف به کار رفته در آن می تواند متفاوت باشد به همین علت زبری یا لطافت این پارچه به همین عامل بستگی دارد.

کرپ پارچه خوبی برای جذب آب نیست به همین دلیل بعد از شست و شو در مدت زمان کمی خشک می شود. از پارچه کرپ می توان برای فصل های گرم سال لباس های تابستانه بسیار زیبا تهیه کرد زیبا جریان هوا را به خوبی عبور می دهد و ایجاد خنکی می کند. از ویژگی های اصلی کرپ می توان به وزن بسیار پایین آن اشاره کرد.

 

 

 پارچه سرژه

پارچه سرژه نوعی از انواع بافت پارچه است که در ظاهر آن خطوط مورب با رنگ متفاوت از پیش زمینه ایجاد می شود تا باعث شده از سادگی دوری کند. این پارچه بافت ساده ای دارد و به صورت های مختلف بافته می شود. از ویژگی اصلی این پارچه می توان به مقاومت و استحکام بالای آن اشاره کرد. این پارچه به دلیل بافت و ضخامتی که دارد پارچه ای سخت و خشک است. جنس بیشتر یونیفرم های نظامی از پارچه ی سرژه می باشد.

پارچه حوله‌ای

با شنیدن اسم حوله ای اولین چیزی که به ذهمان می آید لطافت و نرمی است آن است. پارچه ی حوله ای با توجه به بافتی که دارند بسیار نرم و لطف هستند. جالب است بدانید پارچه های حوله ای همیشه ضخیم و مخصوص خشک کردن نیستند. پارچه های لباس های راحتی خانگی نیز به شکل حوله ای بافته می شوند. این پارچه های بسیار جذاب آب هستند و نگهداری راحتی دارد. از این پارچه بخاطر لطافتی که دارد اکثرا در لباس های بچه گانه استفاده می شود. اگر در تهیه پارچه های حوله ای از الیاف طبیعی استفاده شود باعث شده که بسیار جذاب آب باشند.

پارچه های حوله ای قیمت های مناسبی دارند به همین جهت در شکل های متنوع پوشاک و رنگ های مختلفی در بازار یافت می شود. پلیور و سویشرت های تدی که اخیرا بسیار ترند شده است بافت ضخیم حوله ای دارد. پارچه های حوله ای معمولا یک طرف نرم  لطیف و سمت دیگر زبرتر هستند اما امکان دارد به نحوی بافته شوند که در دو طرف نرم باشد. اما برای استفاده بیشتر و طول عمر بالای لباسهایتان بهتر است از آب با دمای ملایم برای ششست و شو استفاده شود.

 

لازم به ذکر است که تمام انواع بافت پارچه با توجه به نحوه بافت و نوع الیاف به کار رفته در تولیدشان کم و بیش احتیاج به مراقبت دارند. که برای طول عمر بیشتر لباس ها بهتر است به دستور شست و شوی دوخته شده در داخل لباس توجه کرد. همچنین از طریق دستور شست و شو می توان متوجه مقدار الیاف های به کار رفته در تولید پارچه آن شد. کارخانه جامه بافت در تلاش بوده و خواهد بود که با استفاده از انواع بافت پارچه در سراسر ایران بهترین پوشاک را تولید نماید.

دیدگاهتان را بنویسید